top of page
Anchor 2

KELAS TAHSIN AL-QURAN 3T

Tarikh Mula : 2 Ogos 2023
Setiap Rabu
8:00 Pagi - 10:00 Pagi

Memperhalusi dan Menghayati

Al-Quran merupakan Mukjizat yang berkekalan hingga ke Hari Kiamat. Sejak ia diturunkan kepada Baginda SAW, para Sahabat, Tabi'in dan Ulama' sepanjang zaman telah berusaha untuk mengkaji dan memperkembangkan ilmu Al-Quran secara berterusan. Tiada siapa yang dapat mengatakan bahawa dia telah menghabiskan pengajian Al-Quran dan isi kandungannya dengan seluruhnya.

Sebagai orang Islam, kita seharusnya mengambil langkah untuk terus memperbaiki dan menambah ilmu pembacaan dan pemahaman Al-Quran.

Kelas ini menyajikan 3T dalam Al-Quran, iaitu Tadarrus, Tajwid dan Tadabbur, khas bagi Muslimah. Pelajar akan memperhalusi bacaan Al-Quran serta hukum-hukum Tajwid bersama Ustazah, kemudian menghayati makna setiap ayat yang dibaca.

Semoga Allah SWT menyematkan sifat istiqomah dalam diri kita dalam usaha mempelajari ilmu Allah SWT.

قَالَ رَسُولُ اللهِ ﷺ:"الَّذِي يَقْرَأُ القُرْآنَ وَهُو مَاهِرٌ بِهِ مَعَ السَّفَرَةِ الكِرَامِ البَرَرَةِ، وَالَّذِي يَقْرَأُ القُرْآنَ ويَتَتَعْتَعُ فِيهِ وَهُوَ عَلَيْهِ شَاقٌّ لَهُ أَجْرَانِ"

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda :

“Orang yang membaca Al-Quran dan menjaganya akan bersama para malaikat yang mulia. Adapun orang yang membaca Al-Quran dengan sungguh-sungguh dan mengalami kesulitan, dia akan mendapat dua pahala.”

 

(Sahih Bukhari & Muslim)

Daftar

Bayaran : Percuma

Khusus untuk Muslimah Sahaja

Kriteria : Kebolehan asas

membaca Al Quran

Kelas ini pimpinan

Ustazah Noornisah Ramli

Bermula : 2 Ogos 2023

Hari : Setiap Rabu

Masa : 8 Pagi - 10 Pagi

Alamat Cawangan

Yishun :

A’Posh bizhub,

1 Yishun Industrial st 1

#04-20 S(768160)

Ustazah Nisa.png
Anchor 1
bottom of page